A kerékpárosok balesete – felelősség kérdése és a biztosítás

Gyakran szembesülünk azzal, hogy balesetek során mindenki arra gondol, hogy a kára nem térülhet meg, hiszen nem rendelkezett biztosítással.

Tapasztalható, hogy nagyon sok kerékpárost ér baleset, ugyanakkor számtalan esetben maguk a kerékpárosok okoznak balesetet. Ez lehet kisgyermek, lehet profi kerékpáros egyaránt.

 Ugyanakkor nem fordítanak a szülők és a kerékpárosok figyelmet arra, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzenek, pedig ez ma már elérhető, és megnyugtató módon hozzáférhető. A családi otthonbiztosítások – ezek a lakás- és házbiztosítások –része, a felelősségbiztosítások kiterjednek a kerékpár okozta károkra, illetőleg a kisállatokkal kapcsolatos károkozásra.

 Nagyszámban fordulnak elő olyan esetek irodánkban, ahol a kerékpáros a felelős a bekövetkezett balesetért – legyen kiskorú gyermek, legyen nagykorú – és szerencsés esetben a családi otthonbiztosítás rendezi a kárt. Találkozunk olyan esettel is- nem is egy ilyen történet fordult elő – ahol a kutya okozott kárt olyan módon például, hogy kiszaladt a kertből, amely miatt éppen egy kerékpáros sérült súlyosan. A családi otthonbiztosítás rendezi a kárát. Ilyen esetben természetesen nem áll a vétlen fél közvetlen jogviszonyban a biztosítóval, minden esetben szükséges, hogy a károkozó elismerje a felelősségét. Amennyiben a felelősségére elismerő nyilatkozatot tesz, a biztosító a megfelelő kártérítési összeget kifizeti helyette.

 Nagyon lényeges tehát a biztosítás, biztonságot nyújt olyan családok számára ahol több gyermek van, ahol kerékpároznak, ahol kutyát, állatot tartanak, mert az általuk okozott kár ilyen módon megtérülhet.

Szakmai cikkek ,

Comments are closed.